gemeentehuis ’t Bildt leeggeruimd

leegruimen-gemeentehuis

Een paar uur na de officiële oplevering van het nieuwe gemeentehuis van Waadhoeke, is Douwe Zwart op het gemeentehuis in St.-Annaparochie bezig de afdracht van bijzondere kunst en objecten in goede banen te leiden. Beuckelaer, de Van Harenskerk en de Aerden Plaats nemen een deel van de inboedel in bruikleen over.

Dick Nauta is samen met Jehad Allaham en Mohammad Alsalloum, twee sterke sjouwers, en een gehuurde aanhanger achter de auto mooi op tijd. Hij komt zijn spullen ophalen, voor de Aerden Plaats. Diverse Bildtse instellingen hebben kunnen intekenen op Bildtse schatten, om over te nemen van het gemeentehuis, dat over een week of drie definitief sluit. Het cultuur-historisch centrum op Ouwe-Syl wilde zich wel ontfermen over enkele oude dressoirs en andere curiosa. Worden ze niet in bruikleen elders opgesteld, dan komen ze in een depot in Franeker te staan.

Ook Beuckelaer heeft een sjouwploeg afgevaardigd. Daar komen vooral veel oude kaarten van het Bildt en enkele oude meubelen terecht. De oudste kaart van Het Bildt, uit 1570. En hier, deze prachtige kaart van Het Bildt fan Schotanus uit 1694. Douwe Zwart, gemeentearchivaris en het wandelend historisch geweten van het Bildt, kijkt toe hoe de verschillende partijen hun waar inladen.
1750-leegruimen-gemeentehuis-1

De herindeling betekent sluiting van het gemeentehuis. En dat betekent weer een verdeling van alle historische objecten. De mooiste dingen vinden gelukkig een nieuwe plek. De oude burgemeestersstoel “ die jarenlang dienst deed als trouwstoel en waar mening Bildts bruid en bruidegom op gezeten heeft (Zwart: zegt het zit voor geen meter, die stoel! De raadsstoelen en oude kaarten gaan naar het verzorgingscentrum. De Aerden Plaats neemt enkele dressoirs over. Hier stonden ambtenaren aan te vergaderen en te schrijven, weet Zwart. Hij heeft bij elk stuk wel een anekdote of herinnering. Voor ons waren deze kaarten en objecten bronnen. Voor onderzoek, om te  zien hoe het hier vroeger was, te begrijpen hoe Het Bildt was in vroegere tijden. Dat is nou voorbij.
De Van Harenskerk neemt enkele waardevolle schetsen over. En een bijzonder patriottisch vaandel, in een zware lijst. Jan Keizer en Teake Brandsma zijn aanwezig om de spullen in te laden. De spullen die het gemeentehuis verlaten, komen in ieder geval op een goede plek terecht. Tegelijkertijd is er veel dat niet gewild blijkt. Er is geen nieuw thuis gevonden voor ingelijste foto’s van voormalige Bildtse burgervaders.
Voor vele schilderijen die opgeslagen zijn op zolder (toegegeven: de een beter dan de ander). Voor een zilveren geboortelepel. Voor gevelstenen. Een banier, en veel oude foto’s. het geheel was ooit belangrijk onderdeel van de Bildtse geschiedenis. Maar als losse onderdelen, zonder samenhang, verworden ze tot nutteloze objecten. Het Bildtse erfgoed is met zorg verzameld en uitstekend gepreserveerd- wordt uit elkaar getrokken.
Of hij het bordje op zijn kantoordeur ”Bildts historisch archief” meeneemt? Zwart peinst er niet over. Ik neem niets mee,denk je dat ik op een regenachtige zondagmorgen naar dat bordje staren ga ? archivaris heeft aan zijn herinneringen genoeg.

Bron: Gerard de Jong, Bildtse Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *