Het gemeentehuis van Waadhoeke is opgeleverd

gemeentehuis-waadhoeke

Foto: Bildtse Post

Licht, transparant en flexibel. Vrijdag werd het nieuwe gemeentehuis van Waadhoeke in Franeker opgeleverd. Het oude is omgevormd tot een modern gemeentekantoor, met een grote nieuwe raadszaal. Het leidde tot veel goedkeurende blikken en vrolijke gezichten.

Een jaar geleden bestond dit nieuwe gemeentehuis alleen nog maar op papier. Het is geen traditioneel gemeentehuis, en het was een geweldige uitdaging. Dat het nu opgeleverd kan worden is een bijzonder moment. Er was taart, een glaasje champagne, en er klonk applaus vrijdag, tijdens de oplevering van het nieuwe gemeentehuis van Waadhoeke.
Er was genoeg reden voor vrolijkheid, en opluchting: de bouw zal op tijd klaar zijn (al werd er vrijdag nog stug doorgewerkt) en het is binnen het budget gebleven. De taart die vrijdag door burgemeester Eduard van Zuijlen van Franekeradeel werd aangesneden, werd die dag ook op de gemeentehuizen van het Bildt, Menameradiel en Littenseradiel afgeleverd. Om maar aan te geven: dit wordt de werkplek van ons allemaal. Ik had zes maanden geleden niet durven hopen dat ik er nu zo ontspannen bij zou zitten.
Het zal wel even wennen worden voor al die ambtenaren, gaf men direct toe. Er zijn geen vaste werkplekken of kantoortjes meer. Iedereen kan plaatsnemen op een flexwerkplek. Daarnaast is het een zeer transparant, licht en open gebouw geworden, compleet anders dan het veel donkerdere oude gemeentehuis. Veel glas, grote ramen, hoge plafonds: Het gebouw is als het ware opengebroken, aldus Van Zuijlen. Op 2 januari is de vuurdoop: dan vindt de eerste vergadering plaats, met de  installatie van college en raad. De techniek “ audio en video “ zal de komende dagen getest worden.
Ook de raadszetels en publieke tribune worden nog geplaatst. Waar op het Bildt bijvoorbeeld de deuren dichtgaan als begonnen wordt met de vergadering, wilde men het hier zo open mogelijk houden. Ook als uitnodiging naar de burger toe, die straks als het aan de gemeente ligt nauw betrokken wordt bij het bestuur. Hoe en in welk tempo de drie gemeenten straks samensmelten en gemeente Waadhoeke vormen; aan het gebouw zal het niet liggen.
Er zijn ook letterlijk haast geen wandelgangen en achterkamertjes om je aan het oog te onttrekken. Burgemeester Gerrit Krol, aanwezig vrijdag, was onder de indruk. Het is een prachtig gemeentehuis. De ambtenaren die hier straks komen te zitten mogen in hun handen knijpen dat ze hier mogen werken.

Bron: Gerard de Jong, Bildtse Post

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *